Eigen bedrijf starten

Een eigen bedrijf starten, kan op verschillende manieren. U kunt kiezen voor een fulltime onderneming, parttime ondernemen of werken als zzp’er. Het maakt niet uit voor welke vorm u kiest. Bepaalde vereisten zijn nodig om uw onderneming tot een succes te maken. Zonder doorzettingsvermogen, creativiteit en inzicht in uw financiën redt u het niet.

Fulltime, parttime of zzp’er?
Velen denken bij een eigen onderneming aan een grote mate van zelfstandigheid. Houd er echter rekening mee dat u vooral de eerste paar jaar te maken heeft met verschillende partijen waaraan verantwoording afgelegd moet worden. Wanneer u start met een eigen bedrijf moet u eerst beslissen of u kiest voor een fulltime baan of dat u liever parttime aan de slag wilt. U krijgt te maken met bepaalde regels en wetten die nu onder uw eigen verantwoordelijkheid vallen. Sommigen beschouwen het dan ook als beangstigend om de veiligheid van een vaste baan op te geven voor iets nieuws en onzekers.

Waarom parttime ondernemen?
Het parttime ondernemerschap kan diverse voordelen met zich meebrengen. U blijft uw huidige baan houden, maar gaat minder dagen werken, zodat u tijd over heeft voor een eigen onderneming. U heeft altijd de zekerheid van een vast salaris, vakantie en vakantiegeld, maar kunt wel uitvinden of freelance werken iets voor u is. Daarnaast kunt u eventuele relaties van uw huidige werkgever wellicht als toekomstige klanten meenemen.