Overmatig zweten

Je lichaam produceert zweet om de lichaamstemperatuur te reguleren. Bij overmatig zweten zweet je echter meer dan voor je lichaam noodzakelijk is. Overmatig zweten is niet gevaarlijk voor de gezond, maar kan wel beschamend zijn of je zelfvertrouwen verminderen. Normaal gesproken kun je op meerdere plaatsten op je lichaam zweten. Overmatig zweten kan op één specifieke plaats voorkomen, zoals je oksels of over het gehele lichaam.

Er zijn twee typen overmatig zweten. Deze leggen wij even voor u uit.

Primair focaal overmatig zweten:
Deze typen van overmatig zweten wordt niet veroorzaakt als bijwerking van medicijnen of onderliggende aandoening. In de meeste gevallen is dit meestal symmetisch. Dit betekent dat het aan beide zijde van je lichaam voorkomt. Deze vorm van overmatig transpireren kan erfelijk zijn.

Secundair gegeneraliseerd overmatig zweten:
Dit typen zweten wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening of als bijwerking van medicijnen. Het komt meestal voor op grotere delen van je lichaam en kan zelfs tijdens het slapen voorkomen.

Het gebruik van anti transpiratiemiddelen is de simpelse methode om het zweten tegen te gaan.

Medicijnen zoals: aluminiumcloride, wat op de huid aangebracht dient te worden en pillen, zoals anticholingerge middelen, beta-blokkers of benzodiazepines worden in sommige gevallen gegeven om overmatig zweten te behandelen.

Bij het overmatig zweten van de handen kunnen operaties uitgevoerd worden. Hierbij worden de zenuwen doorgesneden (endoscopische thoracale sympathectomie). Het resultaat is in dit geval blijvend. Een andere methoden is door elektrische stroom over de huid te laten lopen. Deze behandeling (iontoforese) kan thuis uitgevoerd worden. Dit betekent meestal in het begin dat je acht tot tien dagen, dagelijk vijftien minuten behandeld wordt. Om het effect te behouden wordt daarna de behandeling twee maal per week voorgezet om het effect te behouden.

Bij overmatig zweten van bijvoorbeeld de oksels kunnen ook operaties uitgevoerd worden. Hierin zijn meerdere mogelijkheden. Er is keuze uit het verwijderen van de zweetklieren uit de oksels, het vernietigen van de zweetklieren met een laser of het vormen van een blokkade voor de zweetklieren doormiddel van het inspuiten van botox. De eerste twee opties zorgen voor een blijvende oplossing. De botox behandeling zal na een paar maanden herhaalt moeten worden.